![]() מנוחה במהלך הסיור הלימודי | ![]() מבשלים על גחלים במיזם תרבות אינדיאנית | ![]() לומדים בכיף במרכז שפה |
---|---|---|
![]() בוחרים שם ומצע למפלגה | ![]() מיזם מריונטות | ![]() מצלמים מיזם |
שאלות ותשובות
הורים מספרים
איך בפועל מתקיים החינוך הדמוקרטי בחיי היום יום של בית הספר
בחיי היום יום של בית הספר פועלים מוסדות דמוקרטיים כגון:
אסיפת הילדים השבועית בה מועלים לדיון נושאים מחיי בית הספר ומעולם הילדים, ומתקבלות החלטות. ההורים מוזמנים להשתתף באסיפה ואף להעלות נושאים לדיון.
ועדת פתרון בעיות המתכנסת מידי יום - הועדה מורכבת מילדים שעברו הכשרה ומאיש צוות. תפקידה לעזור לפונים אליה למצוא פתרונות לסכסוכים ובעיות שעלו במהלך יום הלימודים.
אסיפת העמותה בה חברים כל ההורים, מתכנסת מספר פעמים בשנה, על מנת לדון ולהחליט בנושאים הקשורים בתפעול בית הספר והעמותה.
ועדות ילדים ואנשי צוות: ועדת אירועים וחגים, ועדת אסיפה, ועדת עיתון, ועדת טיולים ועוד.
ועדות הורים בשיתוף אנשי הצוות: ועדת שיח פדגוגי, ועדת שיווק, ועדת תזונה ועוד.
כיצד נקבעת מערכת הלימודים
מערכת הלימודים מבטאת את מהות בית הספר השמה את הילד במרכז. אנו מאמינים כי לימוד אפקטיבי יותר כשהוא בא מתוך בחירה. בתחילת השנה מוזמנים הילדים להכיר את קבוצות הלימוד השונות (תקופת "טעימות") ולבחור מבינהן, בשיתוף החונך האישי והוריו, את מערכת השעות אליה הוא מחוייב במהלך שנת הלימודים.
מה תפקיד החונך
בתחילת השנה כל ילד בוחר חונך מבין אנשי הצוות ושניהם מקיימים פגישת חונכות אישית, פעם בשבוע. החונכות האישית מאפשרת מפגש בין ילד לבין איש צוות האחראי להכיר אותו לעומק וללוות אותו בדרכו, לחזק אותו, ולהיות עבורו דמות תומכת, מגינה ומתווכת. כל זאת מעמדה שוויונית שאינה שיפוטית. החונך עוקב אחר התהליכים שהילד עובר גם עם אנשי הצוות האחרים, ונמצא בקשר אישי עם ההורים בכל הקשור לילדם בבית הספר ומחוצה לו.
ומה אם הילד יבחר שלא לעשות כלום
הבחירה היא זכות, ואת זכות הבחירה כדאי ללמוד. לא כל ילד יידע מיד איך להסתדר עם מגוון אפשרויות בחירה, גם לשם כך, ישנו חונך אשר אחד מתפקידיו הוא ללוות את הילד דרך הקשיים, לצמיחה התחזקות והתפתחות.
איך פועלת סביבה רב גילית
כמו בתוך המשפחה, הילדים מכירים ופוגשים חברים בגילים שונים. רב-גיליות מאפשרת חופש פעולה ללא מדידה והשוואה, ללא צורך להוכיח ולהתחרות. רב גיליות עוזרת ומשחררת את הילד לפעול מתוך עניין אמיתי, להכיר ביכולות עצמיות ולפתח כישורי חברה עמוקים ורחבים.
איך לומדים יחד בני 6 עם בני 9
השיעורים בביה"ס פתוחים לכל הילדים, ללא הבדל גיל. אולם קיימים שעורים שההשתתפות בהם תלויה בדרישות סף כגון השתתפות בשיעור אחר.
הילדים מגיעים ממקומות שונים - איך נוצרות חברויות
אמנם בית הספר פתוח לתלמידים מכל הארץ, אך בפועל המאסה העיקרית של התלמידים מגיעה מאזור מצומצם יחסית (הרצליה בצפון, ותל אביב ור"ג בדרום, עם חריגות בודדות).
הילדים הולכים לחברים מייד אחרי הלימודים - קובעים מראש, ההורים של החבר המארח אוספים מבית הספר, ולפנות ערב מגיעים הורי הילד המתארח לאסוף.
בגלל הרב גילאיות, מתפתחות חברויות בין ילדים בגילאים שונים בשיעורים, בצהרון וגם בהסעות המשותפות.
לא קשה להסיע את הילדים הלוך וחזור יום יום אל בית הספר? האם יש הסעות
יש התארגנויות פרטיות של הורים מאזורים שונים להסעה משותפת בתשלום, או הסעה משותפת במיניבוס ע"י חברת הסעות (בהתאם לביקוש ולמחיר), רוב המשפחות מעדיפות לארגן carpool פרטי, כך שההסעות מתחלקות בין 2-3 משפחות הגרות בסמוך אחת לשניה. (יש לציין שלילדים זה ממש כיף!).
כיצד ישתלב ילד שיעבור לבית ספר רגיל
לפי ידיעתנו מבתי ספר אחרים הדומים לנו, לוקח לילדים חודשיים "להתאפס" וליישר קו עם ילדים בקבוצת הגיל שלהם בבי"ס ממלכתי, בנוסף, אנו מאמינים כי ילד שאינו מחוייב ללמוד בדרך הניכפת עליו "מלמעלה" ישמח ללמוד, יתעניין ויסתקרן הרבה יותר, והלמידה שלו תהיה איכותית יותר, כך שאינו מפסיד כלום, אלא להיפך - מרוויח בגדול.
האם בית הספר והגן מוכרים על ידי משרד החינוך
בדומה למוסדות חינוך דומים, בית הספר והגן עברו את הליכי הרישוי ופועלים באישור ופיקוח משרד החינוך. בית הספר מוכר על ידי משרד החינוך ונמצא במעמד של מוכר שאינו רשמי.
מה אם הילד לא רוצה להכנס לשיעור
אנו מאמינים בסקרנות הטבעית וברצון הילדים ללמוד. שיעורים מוצגים בדרך אטרקטיבית ומזמינה, ילד שאין עליו לחץ פנוי לבחור את מה שמתאים לו. ביה"ס מתאים את השיעור לילד ולא יבקש מהילד להתאים את עצמו אליו. השיעורים מתקיימים במסגרות שונות ומגוונות ובדרכים רבות ובכך יכול כל ילד להשתלב וללמוד לפי דרכו. אין חובת שיעורים אולם יש מעקב בלתי פוסק ודיאלוג מתמיד בין הילד והחונך, ההורה והחונך, וגם במשולש ילד-הורה-חונך.
מה יהיה אחרי כיתה ו
ביה"ס צומח מלמטה ומעבה את הגילים הקיימים. ביה"ס שואף להמשיך ולגדול בכל שנה כשהבוגרים מצמיחים אותו מעלה, עד בגרות (תרתי משמע) ועד י"ב.
מה זה חינוך דמוקרטי- פתוח
החינוך הדמוקרטי התפתח בשנות השמונים של המאה העשרים, ונבע מזרם החינוך הפתוח של שנות השישים. ב"מקום לגדול" מתקיימת גישה חינוכית ייחודית המשלבת בין עקרונות החינוך הדמוקרטי לבין הפדגוגיה של החינוך הפתוח תוך שמירה על זכויות היסוד של הילד.
ומה לקחנו מהחינוך הפתוח
מן הפדגוגיה של החינוך הפתוח אנו מקיימים:
למידה אקטיבית של הילדים תוך טיפוח אחריות התלמיד על בחירותיו ועל השגת היעדים שהציב לעצמו.
בחירה של הילדים במערכת שעות אישית בליווי ובתמיכה של החונך. זאת מתוך האמונה כי ילדים הבוחרים בעצמם את תכנית הלימודים מחויבים לה ולומדים מתוך רצון והנעה פנימית.
מרכזי למידה פתוחים מתקיימים לצד השיעורים, ומאפשרים למידה עצמית של תכנים בדרכים מגוונות ובזמן המתאים לילדים (מרכז שפה, מרכז מתמטיקה, מרכז אמנות, טבע ומדעים, חצר ועוד).